Koolhydraatarm dieet en verantwoord afvallen

Koolhydraatarm dieet is een natuurlijke manier van diëten. Ben je helemaal klaar met Sonja Bakker, paleo, glutenvrije of andere ingewikkelde dieetmethodes? Vaak is het lastig om alle benodigde ingrediënten voor bovenstaande of gelijkaardige dieetmethodes te vinden, en je bent ook nog eens veel tijd kwijt aan de bereiding van je maaltijden. Het volgen van een strak dieet is dan ook heel moeilijk vol te houden, voor je het weet ben je weer aan het snoepen en terug bij af.

Hoe dan wel afvallen?

Wil je een paar vetjes kwijt en ze ook niet meer terugzien? Dan is het verstandig om een koolhydraatarm dieet te volgen in combinatie met lichamelijke beweging. Door koolhydraatarm te eten leg je jezelf niet te veel beperkingen op bij het volgen van een dieet, en kun je net zoveel van eten blijven genieten zoals je dat altijd al deed. Door ook te sporten volg je niet alleen een dieet, maar wordt het een lifestyle: overtollige kilo’s vliegen er vanaf, en je zult ook slank en gezond blijven!

Wat houdt een koolhydraatarm dieet in?

De volgende voedingsstoffen bevatten de meeste koolhydraten: suikers, granen, alcohol, lactose, vezels en zetmeel. Producten zoals pasta, brood, noedels en ander zoet geproduceerd voedsel zitten bomvol koolhydraten en bevatten vaak weinig voedingsstoffen. De bedoeling bij een koolhydraatarm dieet is om deze producten zo veel mogelijk te mijden. Let wel, dit houdt niet in dat je nooit meer een lekkere pasta bolognese mag eten, alleen dat je je vaker moet richten op andere recepten.

Wat dan wel eten?

Gelukkig zijn er meer dan genoeg andere voedingsmiddelen die je naar hartelust mag eten! Denk bijvoorbeeld aan:

-Noten, zaden en pitten: bomvol eiwitten en goede voedingsstoffen
-Vis, vlees, ei en gevogelte
-Groentes, vooral groene groentes zijn erg gezond
-Peulvruchten

Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden. Om het verwerken van koolhydraatarme producten iets makkelijker voor je te maken, geven we je ook enkele recept-tips.

Recepten

-Ontbijt: een omelet met quinoa. Je hebt eieren, spinazie, avocado, quinoa en ui en knoflook nodig. Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking, fruit de ui en knoflook, en bak vervolgens de eieren in de pan met de geslonken spinazie. Voeg de avocado op het einde toe. Je kunt hiermee naar hartelust variëren: voeg bijvoorbeeld stukjes zalm toe in plaats van (of samen met) avocado.

-Lunch: salades. Bijna alles kan in een salade. Mix een slamix met cherrytomaatjes, walnoten, stukjes kaas en komkommer. Een slanke dressing erbij, en klaar is je gezonde lunch!

Er is ontzettend veel mogelijk op het gebied van koolhydraatarm eten. Haal ook inspiratie uit Aziatische gerechten, vaak bevatten deze veel groentes en gezonde vetten.

Menu