Hoge bloeddruk vermijden

Hoge bloeddruk vermijden is een verstandige zaak. Heel wat mensen denken onterecht dat ze geen risico lopen op een te hoge bloeddruk. Bovendien denken de meesten dat dit niet meer is dan een onschuldig kwaaltje, zonder al te grote gevolgen voor de gezondheid. Nochtans is een hoge bloeddruk één van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten. Maar wat zijn eigenlijk precies de oorzaken en de gevolgen? En wat kunnen we doen om een te hoge bloeddruk te vermijden?

Symptomen en gevolgen van hoge bloeddruk

Het probleem is dat in eerste instantie niet veel symptomen zich voordoen. Het is pas wanneer je lang rondloopt met een veel te hoge bloeddruk dat je last kan gaan krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, neusbloedingen of een verminderd zicht. Daarom is preventie erg belangrijk en is het aan te raden om regelmatig je bloeddruk te controleren.

Een hoge bloeddruk wordt vaak omschreven als een stille doder. Omdat je zonder het te beseffen veel meer risico loopt op hartinfarcten, beroertes, nier-en oogbeschadiging.

Oorzaken van hoge bloeddruk

Voor jonge mensen lijkt een hoge bloeddruk een ver-van-mijn-bed-show. Jonge lui, wees gewaarschuwd, deze aandoening treft echter niet alleen oudere mensen. Er zijn meerdere factoren die je bloeddruk kunnen doen stijgen.

Erfelijkheid en gevolgen

Wanneer één of meerdere mensen in je familie last hebben van een hoge bloeddruk, is het mogelijk dat het bij jullie om een erfelijke aandoening gaat. In dit geval kan je er al op jonge leeftijd last van krijgen, en vraag je best om raad bij een arts.

Roken verergerd de problemen met hoge bloeddruk

Roken is schadelijk voor de gezondheid. En ook hier is het één van de voornaamste oorzaken. Net zoals bij de meeste gevolgen van roken, zal je hiervan pas op lange termijn de gevolgen van beginnen op te merken.

Overgewicht mede oorzaak voor hoge bloeddruk

Net zoals bij roken, zal overgewicht hier ook een negatief effect hebben. Ook hier zal je pas op lange termijn last beginnen ondervinden. Een gezond voedingspatroon is dus aangewezen. Ook overmatig gebruik van zout heeft een negatief effect, dus wees daar zuinig mee.

Alcohol heeft een negatief effect

Onderzoek heeft aangetoond dat er duidelijk een negatief effect te zien is wanneer je meer dan 2 glazen alcohol per dag drinkt. Alcohol mag, maar drink met mate.

Stress brengt een hoger risico op een hoge bloeddruk

Ook mensen met veel stress lopen een hoger risico. Probeer stress dus zoveel mogelijk te vermijden, of op zijn minst af en toe eens goed te ontspannen, zodat dit geen kwalijke gevolgen oplevert voor je gezondheid.

Menu