Overgewicht? Verhoogde kans op suikerziekte

We spreken van overgewicht wanneer iemand veel te zwaar is voor zijn lengte. Het overgewicht van een persoon kan op allerlei manieren gemeten worden.

Zo is er de Body Mass Index (BMI) die op een simpele manier laat zien of iemand te veel gewicht met zich meedraagt.

BMI Berekenen

Je kunt je BMI berekenen door je gewicht te delen door het kwadraat van je lengte.
Een normaal gewicht geeft een BMI tussen de 18.5 en 24.9
Overgewicht geeft een BMI tussen 25 en 29.9
Obesitas geeft een BMI vanaf 30.

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. De oorzaken zijn vaak:

  • Te veel en te vet eten
  • Gestopt met roken (vaak krijgt men dan meer eetlust )
  • Niet of weinig bewegen

Kinderen hebben vaak overgewicht omdat de ouders dit ook vertonen
Wanneer iemand een overgewicht heeft is er echt veel aan te doen. Er is wel doorzettingsvermogen nodig om meer te gaan bewegen maar het helpt om onder dat BMI van 25 te komen.

Gaan bewegen en tegelijkertijd gezonder en kleinere portie’s gaan eten zorgt er ook voor dat het overgewicht minder wordt.

Overgewicht en suikerziekte

Te veel aan gewicht met je meedragen kan verschillende ziektes in de hand werken. Diabetes type 2 is zo’n ziekte. Het was vroeger een ziekte van oudere mensen maar tegenwoordig krijgen jonge mensen ook deze ziekte.

Suikerziekte zorgt er voor dat de alvleesklier nog wel werkt maar niet afdoende. De alvleesklier zorgt voor de regulering van de insuline. Bij te veel aan gewicht reageren de cellen niet meer op insuline. De cellen worden niet meer goed van energie voorzien en de bloedglucosespiegel stijgt.

Bij gezonde mensen schommelt de bloedsuikerspiegel tussen de 4 en 8 mmol. Bij diabetespatiënten kan deze soms wel stijgen tussen de 20 en 30 mmol.

Complicaties bij suikerziekte

Er kunnen zich ernstige complicaties voordoen bij diabetespatiënten zoals netvliesbeschadigingen aan de ogen. Ook nierziekten en hart-en vaataandoeningen zijn diabetici extra gevoelig voor.

De zenuwbanen kunnen beschadigt worden zodat wondjes vooral aan de ledematen niet goed kunnen genezen. Beschadigde zenuwbanen kunnen ook leiden tot erectiestoornissen en urine-incontinentie.

Belangrijk dus om te voorkomen om niet nog zwaarder te worden. Wanneer er toch suikerziekte wordt geconstateerd bij overgewicht is het zaak om direct met een afvalprogramma te beginnen. Neem contact op met je huisarts, deze zal je verder helpen om de verdere stappen te ondernemen.

Menu