Diabetes door overgewicht

Diabetes door overgewicht is een ziekte die in de volksmond is benoemd naar suikerziekte. De ziekte is verdeeld in twee categorieën, te weten type 1 en type 2. Type 2 heeft meestal als oorzaak overgewicht in combinatie met een ongezonde levensstijl.

Diabetes type 1

Deze ziekte zorgt er voor dat het lichaam geen insuline meer aanmaakt. Dit kan iedereen overkomen en begint soms al op jonge leeftijd. Eigenlijk is dit een auto-immuunziekte. Het afweersysteem doet niet wat er verlangt wordt. Het lichaam maakt geen insuline meer aan en de patiënt is genoodzaakt om zelf insuline in het lichaam te brengen door medicijnen te slikken. Door het injecteren van insuline of het gebruiken van een pompje kan de insuline sneller inwerken dan pillen.

Dit type suikerziekte is niet zomaar te genezen. De oorzaak is niet altijd dat het een erfelijke aandoening is maar kan ook door gluten (eiwitten uit graan) of zomaar door een verkoudheidsvirus ontstaan. Er wordt vandaag de dag nog steeds veel onderzoek gedaan naar diabetes type 1.

Een diabetespatiënt die deze vorm van suikerziekte heeft is elke dag bezig om te zorgen dat het lichaam voldoende insuline binnen krijgt.

Diabetes type 2

Deze vorm van suikerziekte heet in de volksmond ouderdomssuiker. Maar dit is in deze tijd achterhaald want ook jonge mensen krijgen deze vorm van diabetes. De oorzaken van deze ziekte zijn vooral ongezond eten en roken. Maar ook te weinig lichaamsbeweging kan de aanleiding zijn. Verder spelen erfelijkheid en ouderdom ook een rol in deze vorm van diabetes. Toch is nog niet helemaal duidelijk bij een aantal mensen wat de oorsprong van de ziekte is.

De behandeling voor diabetes patiënten:

  • Veel bewegen
  • Gezond gaan eten
  • Bloeddruk helpen verlagen
  • Cholesterol reguleren
  • Suikerspiegel in de gaten houden

Regelmatige controle door de huisarts is een must om verdere gezondheidsrisico’s te beperken. Jaarlijks wordt een oppervlakkige controle uitgevoerd door de diabetesverpleegkundige.

Diabetesverpleegkundige

In de praktijk van de huisarts is meestal ook de diabetesverpleegkundige gesetteld. Zij controleert jaarlijks de diabetespatiënten op hun gewicht, bloeddruk en de hoogte van de bloedsuikerwaardes. Ook de cholesterolwaardes zijn belangrijk. Regelmatig meten van de bloedwaarden door middel van prikken is een must, om te weten of lichamelijk alles in orde is. De dosering van de medicijnen kan ook aangepast worden aan de hand van de gemeten waarden. Verder wordt gecontroleerd op voldoende doorbloeding in de voeten.

Voldoende beweging is noodzakelijk en gezonde voeding. Soms hebben mensen bepaalde gewoontes die niet goed voor hun zijn. De verpleegkundige informeert de patiënt zo goed mogelijk zodat deze zijn/haar leven kan leiden zonder echt veel last te hebben van de ziekte.

Menu