Cellulitis en cellulite, wat zijn de verschillen?

De 2 termen cellulitis en cellulite worden vaak met elkaar verward. Hieronder leest u wat het wezenlijk verschil is tussen deze 2 termen.

Cellulitis

  • Cellulitis wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel.
  • De benen is de voornaamste plek waar cellulitis voorkomt. De symptomen zijn roodheid, pijn en zwelling.
  • Cellulitis kan ook voorkomen in de huid van het oog. De oogleden kunnen fors opzwellen.
  • Het beste middel tegen cellulitis is antibiotica slikken. Deze zal tegen de bacteriële infectie werken.

Cellulite

  • Een toepasselijke naam voor cellulite is sinaasappelhuid. Deze wordt veroorzaakt door ongewenste ontwikkeling van onderhuids vet waardoor de huid grof word.
  • Cellulite komt vaak voor op (boven)benen, armen of billen.
  • Cellulite word behandeld met een bindweefselmassage, gezonde leefstijl en crèmes.

Wat is cellulitis

Cellulitis ontstaat door een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel. Je krijgt een ontsteking die gepaard gaat met roodheid, zwelling, pijn en soms koorts. Cellulitis is dus, net als de huidaandoening erysipelas (wondroos), een vorm van huidontsteking.

Cellulitis ook op andere plekken van het lichaam

Cellulitis in het oog is een vervelende aandoening dat onderverdeeld is in twee vormen:

  • Preseptale cellulitis: De ontsteking bevind zich in het ooglid en de huid rondom het oog.
  • Orbitale cellulitis: De ontsteking zit dieper in de weefsels van de oogkas.

De symptomen van beide leiden tot roodheid, pijn en zwelling bij het oog. Orbitale cellulitis komt minder vaak voor en is een ernstiger aandoening. Vooral kinderen tussen de 7 en 12 jaar en jongvolwassenen vormen een risicogroep voor orbitale cellulitis.

Wat is cellulite?

Cellulite wordt vaak verward met cellulitis. Voordat je cellulitis gaat behandelen moet je exact weten wat het is. Cellulite noemt men ook de sinaasappelhuid. Cellulite is geen ziekte maar iets wat bij veel vrouwen voorkomt. De huid verliest als het ware zijn gladheid door een verstoring van de vetstructuur en hormoonschommelingen anderzijds. De meeste vrouwen krijgen dit vooral op de billen en dijen omdat daar het meeste vetweefsel onderhuids ligt. Cellulite heeft geen aparte oorzaak maar is een combinatie van verschillende factoren zoals de levensstijl, dieet, jojo-effect, gebrek aan lichaamsbeweging, hormonale veranderingen en de leeftijd. Een van de hormonen die het meeste bijbrengt tot de sinaasappelhuid is het hormoon Oestrogeen. De erfelijke factor speelt hier ook een grote rol. De vetcellen onder de huid nemen toe in volume en vochtophoping en de toename van bindweefsel maken van de mooie huid een oneffen vlak.

Oorzaak van cellulitis en cellulite

De boosdoener van cellulitis is een bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel. De voornaamste bacterie die dat veroorzaakt heet stafylokokken.

Bij cellulite ligt de oorzaak bij ophoping van vetcellen, vocht en giftige stoffen uit de omgeving en voedsel. Hierdoor krijg je een onregelmatige huidoppervlak wat kenmerkend is voor cellulite.

Vaak wordt gedacht dat cellulite samenhangt met overgewicht, maar dat is niet waar. Cellulite komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het onderhuids vet is bij vrouwen opgebouwd uit steunpilaren waarop de huidlaag rust. Cellulite verandert de structuur van vet, waardoor dit niet meer in balans is. Hierdoor wordt de huidlaag ruw en stug.

Vermoedelijk is er een verband tussen cellulite en vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen. Een andere mogelijke oorzaak is een verminderde bloedcirculatie. Ook stoffen als alcohol, geraffineerde suikers en cafeïne kunnen een rol spelen. Hiernaast kan onvoldoende lichaamsbeweging ook bijdragen aan het ontstaan van cellulite. Ten slotte speelt erfelijkheid waarschijnlijk ook een rol bij het ontstaan van cellulite.

Symptomen van cellulitis

Cellulitis is een snel uitbreidende ontsteking die gepaard gaat met roodheid, zwelling, pijn en soms koorts. Ook kun je een algeheel gevoel van malaise hebben.

Kan je cellulitis vermijden?

Cellulitis kun je behandelen door afvallen en gezonde voeding. Je kan het vermijden door evenwichtig te eten en veel te sporten maar door de combinatie van allerhande andere factoren die we niet onder controle hebben, is het soms moeilijk dit te voorkomen. En natuurlijk hangt het af van de drie soorten je hebt.

Symptomen van cellulite

Cellulite is een verschijnsel dat het uiterlijk vertoon van de huid verandert. Cellulite kenmerkt zich door een gebobbelde uitstraling (of sinaasappelhuid) op de heupen, de dijbenen en de billen. Bij ontspanning krijgt de huid op deze plaatsen een ruw uiterlijk. Daarnaast voelen deze plekken op de huid door de verminderde bloedcirculatie koud aan en worden ze minder snel bruin door de zon.

Kan je cellulite verminderen?

– Door heel veel te gaan sporten, meer bepaald fietsen of steppen.
– Het stimuleren van de bloedsomloop door massages
– Ontgiften kan ook helpen om te verminderen
– Door een anti cellulitis massages bij erkende centra of schoonheidszaken.
– Een dieet waar je vet en suikers mee vermijd.

Menu