Vreetbuien, hoe kom ik er vanaf?

Vreetbuien, wie kent ze niet. Als je graag op je lijn wilt letten, zijn vreetbuien echt funest. Immers, het helpt niet om friet, ijs en frisdranken naar binnen te werken en dan verwachten dat je de volgende dag een pondje lichter zal zijn. Nu is het wel makkelijk om te denken dat vreetbuien eenvoudig te voorkomen zijn, maar is dat eigenlijk wel zo?

Hoe ontstaan vreetbuien?

Vreetbuien ontstaan vaak als gevolg van een bepaalde emotie. Dit kan bijvoorbeeld frustratie zijn, maar ook verveling komt vaak voor. Is het je ook al eens overkomen dat er iets gebeurt – bijvoorbeeld op school of werk – en je dan de koektrommel aanvalt zodra je weer thuis bent? Dit zijn dus typische vreetbuien uit frustratie. Ook hier zijn weer onderliggende redenen. Immers, niet iedereen die gefrustreerd is gaat eten. Hoewel deze onderliggende redenen voor iedereen anders zijn, is het nog niet helemaal duidelijk waar dit uit voorkomt.

Vreetbuien voorkomen

Eten uit frustratie of verveling voorkomen is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak is het namelijk zo dat dit je op het moment zelf een goed gevoel geeft. Jammer genoeg is dit maar van korte duur, want achteraf voel je je vaak misselijk en schuldig. Dit is zeker het geval als je aan de lijn werkt. Daarnaast hebben ook veel mensen de neiging hun dieet geheel af te breken, en gaan gewoon door met eten, simpelweg omdat ze het idee hebben dat ze te zwak zijn om het vol te houden. Zwakte heeft hier echter niets mee te maken. Het is namelijk zo dat je enkele tips kunt volgen om je vreetbuien te vervangen door iets anders.

De aanpak

Een vreetbui ontstaat dus vaak omdat je ergens naar op zoek bent dat je beter doet laten voelen nadat je een nare ervaring mee hebt gemaakt. In plaats van hieraan toe te geven, kun je proberen eerst even diep adem te halen en het gevoel voor te stellen dat je kunt verwachten na de vreetbui. Je gaat je namelijk behoorlijk slecht voelen. Probeer vervolgens een alternatief te vinden. Wat zou je anders kunnen doen waardoor je je ook goed voelt en wat je afleidt van wat er gebeurd is? Misschien vind je het wel veel fijner een lekker bad te nemen, even te gaan shoppen, te gaan sporten, of iets anders dat je leuk vindt.

Als je hier consistent op let, ga je merken dat je vreetbuien automatisch afnemen.
Succes met afvallen!

Menu