Trombose door overgewicht
Trombose door overgewicht is een aandoening waarbij er een klein stolsel ontstaat in een bloedvat. Als dit stolsel losraakt dan zal het zich kunnen gaat verplaatsen in de kleinere vertakkingen van het bloedvatenstelsel. Hier kan het vast komen te zitten waardoor de doorbloeding geheel of gedeeltelijk wordt afgesloten. Deze situatie noemen we een embolie en afhankelijk van de plaats waar dit gebeurd kan het een levensbedreigende situatie veroorzaken.
Oorzaken en risicofactoren
Trombose door overgewicht heeft vele oorzaken en risicofactoren. De bekendste oorzaken zijn; gedurende een lange tijd arm of been niet kunnen bewegen. Bijvoorbeeld door gips of langdurig in een vliegtuigstoel zitten, ouderdom, operaties onder algehele narcose, zwangerschap en kraambed, aangeboren afwijkingen en ernstige ziektes of infecties. Zorg goed voor je lichaam om ernstig overgewicht te voorkomen.
Over het algemeen wordt aangenomen dat overgewicht een negatieve invloed heeft op de kans voor trombosevorming. De invloed van overgewicht speelt een grote rol voor herhaling op een trombose. Dit gegeven is onderzocht door het Leidsche Universitair Medisch Centrum. (LUMC). Hier kwam uit dat mensen met overgewicht 1,21 keer een grotere kans hebben op een tweede trombose dan mensen die een normaal gewicht hebben.
Verschil tussen mannen en vrouwen
Er is echter een significant verschil tussen mannen en vrouwen. Vooral bij vrouwen met een verhoogd risico geconstateerd. Vrouwen met obesitas en trombose die niet afvallen hebben een 1.51 keer hoger risico dan vrouwen met obesitas die wel afvallen.
Het vreemde is dat bij mannen de uitslag anders was en juist de obesitas een soort bescherming leek te geven voor een tweede trombose. Beter nog dan bij mannen met een normaal gewicht. Dit was een niet verwachtte uitkomst en het behoeft nog nader onderzoek om dit te verklaren. Toch lijkt afvallen ook voor deze groep wel een positief effect te hebben waardoor artsen bestaande trombosepatiënten altijd aan te raden om af te vallen. Het advies is om meer te bewegen en gezonder te eten. Eigenlijk is dit advies ook geldig als er nog nooit sprake is geweest van trombose. Een gezond gewicht vermindert de kans op een eerste trombose.
Concluderend kunnen we zeggen dat overgewicht invloed heeft op het ontstaan van trombose. Wel minder dan bijvoorbeeld door langdurig te weinig te bewegen of medische oorzaken, echter iedere gezondheidswinst en risicoreductie is altijd het overwegen waard.