Overgewicht en zwanger worden

Als jij en je partner voor een kindje willen gaan en één van de twee heeft overgewicht, dan vraag je jezelf mogelijk af wat voor effect dit kan hebben op de kans op onvruchtbaarheid. Hier kun je meer lezen over zwanger worden terwijl je overgewicht hebt Mijn blogen de problemen waar je tegenaan kunt lopen op dit gebied.

Zwanger worden met overgewicht

Als je last hebt van overgewicht en je probeert zwanger te worden dan kan het zo zijn dat het lastiger is om zwanger te worden. Uiteraard geldt dit niet voor iedereen in dezelfde mate, maar overgewicht vergroot de kans op onvruchtbaarheid helaas wel. Dit komt doordat overgewicht invloed kan hebben op je menstruatie-cyclus. Hierdoor vinden er minder eisprongen plaats, waardoor je minder vaak de kans hebt om zwanger te worden.

Vooral vrouwen waarbij vet wordt opgeslagen op de buik kunnen veel moeite hebben met zwanger worden. Buikvet veroorzaakt namelijk een verhoogde insulinespiegel en dit kan de groei en rijping van een eicel flink verstoren. En zonder goede eicel geen zwangerschap.

Overgewicht en onvruchtbaarheid bij mannen

Ook bij mannen kan een te hoog gewicht de vruchtbaarheid flink beïnvloeden. Mannen met een te hoog BMI hebben een grotere kans op vruchtbaarheidsproblemen dan mannen met een gezond gewicht. Deze kans is wel 36% hoger, is uit onderzoek gebleken!

Overgewicht veroorzaakt bij mannen een lagere testosteron-spiegel. Dit hormoon is erg belangrijk bij de voortplanting en als hier niet genoeg van aanwezig is zorgt het voor onvruchtbaarheid.

Risico’s tijdens de zwangerschap

Ook tijdens de zwangerschap kan overgewicht bij de vrouw een aantal risico’s met zich meebrengen. Vrouwen met overgewicht hebben een grotere kans op een miskraam dan vrouwen met een gezond gewicht.

Daarnaast loop je tijdens de zwangerschap ook een verhoogd risico op de volgende gevaarlijke zwangerschapskwalen:
– Hoge bloeddruk
– HELPP syndroom (in de volksmond ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd)
– zwangerschapsdiabetes

Afvallen voor de zwangerschap

Al met al is het dus niet vreemd dat veel huisartsen en gynaecologen aanraden om, indien nodig, af te vallen voordat je zwanger wordt. Maar persoonlijk kunnen wij geen betere reden en motivatie bedenken om af te vallen dan een kinderwens!

Wil je meer over dit onderwerp weten, klik dan hier.

Menu