Hoe zwaar mag ik zijn?

Hoe zwaar mag ik zijn met mijn lengte? Een betere vraag is: welk gewicht is voor mijn gezondheid het beste? Deze vraag is beter om je af te vragen omdat de beeldvorming omtrent lichaamsgewicht zowel persoonlijk als cultureel bepaald is. Het schoonheidsideaal, maatje 36, wordt in veel Afrikaanse landen als mager beoordeeld. Schoonheid mag daar een pondje extra wegen.

Wat is BMI?

Bekijk je gewicht door medische ogen dan is er wel overeenstemming over een gezond gewicht. Hiervoor wordt een formule gebruikt die het gewicht in verhouding tot je lengte omzet naar een cijfer. De naam voor deze formule is BMI, wat staat voor Body Mass Index. Naast lengte en gewicht speelt ook de leeftijd en de vraag of je man of vrouw bent een rol in de bepaling van de BMI. Naast de BMI wordt ook de omtrek van de buik meegenomen voor een eindoordeel.

BMI Formule

De BMI formule is: Gewicht in kilogram / (Lengte in meter * Lengte in meter)

Voorbeeld:
Een persoon van 1,64m lang met een gewicht van 64 kilo geeft de formule 64 / (1.64*1.64) wat afgerond het getal 23,8 geeft. Gelukkig zijn er via het internet veel programma’s te vinden die snel deze formule voor je uitrekenen. Je hoeft dan alleen maar de gegevens in te voeren.

Het nadeel van de de BMI formule is dat er geen rekening wordt gehouden met de persoon in kwestie. Het is een gemiddeld cijfer wat geen rekening houd met bijvoorbeeld de natuurlijke bouw van een persoon of de mate van gespierdheid. Spieren zijn ook gewicht maar worden als ware het vet meegerekend. Een getrainde atleet zal waarschijnlijk lager uitvallen dan eigenlijk het geval is. Als richtlijn kan onderstaande tabel aangehouden worden.

  • Lager dan 17 – Anorexia
  • Lager dan 18,5 – ondergewicht
  • Tussen 18,5 en 25 – gezond gewicht
  • Tussen de 25 en 30 Overgewicht
  • Meer dan 30 Obesitas (Verhoogd risico)
  • Meer dan 35 Ernstige Obesitas

Met name het vet dat in en rond de buik zit is een indicatie voor een verhoogd gezondheidsrisico. De BMI en de omtrek van de buik hebben in de regel bijna dezelfde uitkomst. Indien het cijfer sterk afwijkt dan is het raadzaam om te onderzoeken wat hier de oorzaak van kan zijn.

Oorzaken van te zwaar zijn

Er zijn een hoop factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van overgewicht en lichamelijke ziektes veroorzaken zoals diabetes. Zie hieronder een opsomming van mogelijke oorzaken.

– Iatrogene oorzaken van geneesmiddelen op recept die gewichtstoename veroorzaken
– Door voeding veroorzaakte obesitas, hypothalamische stoornissen
– Hypothyreoïdie
– Seizoensgebonden affectieve stoornis
– Cushing-syndroom
– Polycysteus ovarium syndroom
– Hypogonadisme
– Groeihormoondeficiëntie
– Pseudohypoparathyreoïdie
– Sedentaire levensstijl
– Genetisch veroorzaakte aandoeningen
– Sociale en gedragsfactoren
– Sociaaleconomische status
– Etniciteit
– Psychologische factoren
– Ingetogen eters
– Nachtelijk eet syndroom
– Eetbuien

Tip om gezond te worden en te blijven

We leven in een luxe maatschappij waar allerlei ongezonde snacks vooraan in de schappen liggen. Gebruik je verstand boven je emoties en kies bewust wat je eet. Let goed op je gewicht, vooral als je aanleg hebt om snel aan te komen. Beweeg/sport regelmatig, let op je voeding om zo lang mogelijk gezond te blijven en geniet er zo lang mogelijk van!

Earn extra cash taking simple surveys

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu