Hoe zwaar mag ik zijn met mijn lengte?
Hoe zwaar mag ik zijn en hoe kan ik berekenen of ik te zwaar of juist te licht ben? Dat kun je heel simpel berekenen door de verhouding van je gewicht tot je lengte, oftewel je Body Mass Index (BMI). Daarbij wordt de omtrek van je buik gemeten om te bepalen of je gewicht wel gezond voor je is. Laat jouw BMI berekenen door de calculator. Vul hiernaast je lengte en gewicht in en klik op Calculate =>
Wat is BMI?
De BMI wordt sinds de jaren ’90 gebruikt door o.a. de Wereld gezondheidsorganisatie, bewegingswetenschappers en overige erkende organisaties. Op deze manier kun jij ook je gewicht door medische ogen bekijken en het is een betrouwbare maatstaf of je wel of geen gezond gewicht hebt. Er wordt een formule gebruikt die het gewicht in verhouding tot je lengte omzet naar een cijfer. De naam voor deze formule is BMI, wat staat voor Body Mass Index. Naast lengte en gewicht speelt ook de leeftijd en de vraag of je man of vrouw bent een rol in de bepaling van de BMI. Naast de BMI wordt ook de omtrek van de buik meegenomen voor een eindoordeel.
Heb jij een gezonde BMI?
De BMI formule is: Gewicht in kilogram / (Lengte in meter * Lengte in meter)
Voorbeeld:
Een persoon van 1,64m lang met een gewicht van 64 kilo geeft de formule 64 / (1.64*1.64) wat afgerond het getal 23,8 geeft. Wil jij snel jouw BMI weten? Vul dan je lengte en gewicht in de BMI calculator in de rechterkolom.
Het nadeel van de de BMI formule is dat er geen rekening wordt gehouden met de persoon in kwestie. Het is een gemiddeld cijfer wat geen rekening houd met bijvoorbeeld de natuurlijke bouw van een persoon of de mate van gespierdheid. Spieren zijn ook gewicht maar worden als ware het vet meegerekend. Een getrainde atleet zal waarschijnlijk lager uitvallen dan eigenlijk het geval is. Als richtlijn kan onderstaande tabel aangehouden worden om te bepalen of je wel of geen gezonde BMI hebt.
- Lager dan 17 – Anorexia
- Lager dan 18,5 – ondergewicht
- Tussen 18,5 en 25 – gezond gewicht
- Tussen de 25 en 30 Overgewicht
- Meer dan 30 Obesitas (Verhoogd risico)
- Meer dan 35 Ernstige Obesitas
Met name het vet dat in en rond de buik zit is een indicatie voor een verhoogd gezondheidsrisico. De BMI en de omtrek van de buik hebben in de regel bijna dezelfde uitkomst. Indien het cijfer sterk afwijkt dan is het raadzaam om te onderzoeken wat hier de oorzaak van kan zijn.
Oorzaken van te zwaar zijn
Er zijn een hoop factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van overgewicht en lichamelijke ziektes veroorzaken zoals diabetes. Zie hieronder een opsomming van mogelijke oorzaken.
– Latrogene oorzaken van geneesmiddelen op recept die gewichtstoename veroorzaken
– Door voeding veroorzaakte obesitas, hypothalamische stoornissen
– Hypothyreoïdie
– Seizoensgebonden affectieve stoornis
– Cushing-syndroom
– Polycysteus ovarium syndroom
– Hypogonadisme
– Groeihormoondeficiëntie
– Pseudohypoparathyreoïdie
– Sedentaire levensstijl
– Genetisch veroorzaakte aandoeningen
– Sociale en gedragsfactoren
– Sociaaleconomische status
– Etniciteit
– Psychologische factoren
– Ingetogen eters
– Nachtelijk eet syndroom
– Eetbuien